LINKEDIN
Whatsapp

Tampereen kouluverkkokeskustelua on käyty pormestariohjelmaneuvotteluista lähtien. Sittemmin on kuultu lukuisia kertoja eri tahoja ja pidetty valtuuston iltakoulu. Jokaisella kouluverkosta kiinnostuneella on ollut mahdollisuus evästää viranhaltijoita. Koulutuksesta pormestariohjelmaan kirjattiin lupaus laadusta. ”Oppilaiden ja opiskelijoiden yksilölliset tarpeet huomioidaan mahdollistamalla joustavat, oppimisen kannalta sopivan kokoiset opetusryhmät ja lisäämällä erityisopetusta sitä tarvitseville.” Myöhäisherännäisiä on sittemmin ilmaantunut vaatimaan aikalisiä tai nostamaan esityksen yksittäisiä kohtia keskiöön kokonaisuuden unohtaen.

Kaupungin taloustilanne on kriittinen ja tavoitteiden saavuttamisen mahdollistavia koulutuspanostuksia ei ole pystytty tekemään. On ainoastaan saatu torjuttua lisäleikkaukset. Oppilaskohtaiset kiinteistökustannukset ovat Tampereella kaupunkiseudun korkeimmat ja silti kouluissa ja päiväkodeissa vakavia sisäilmaongelmia. Itse olen vieraillut niin Kalkun, Terälahden, kuin Järvensivunkin kouluissa sekä niihin vaikuttavissa lähimmissä kouluissa. jalkautumalla “asiakkaiden” pariin sain paljon hyödyllistä lisätietoa kouluverkon vaikutuksista lasten arkeen ja kokonaisuuteen.

Pormestariohjelmassa yhteisesti sovittiin, että ”perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tulevaisuuden palveluverkosta tehdään suunnitelma, joka sisältää lapsivaikutusten arvioinnin. Suunnitelman lähtökohtina ovat lasten määrän kasvu, uuden opetussuunnitelman mukainen oppimisympäristö, monipuolinen opetustarjonta ja nykyisten tilojen sisäilmaongelmat sekä kulkuyhteydet. Huonokuntoisista päiväkoti- ja koulutiloistaluovutaan, mikäli niiden peruskorjaus ei ole tarkoituksenmukaista.” Näin on nyt tehty ja seuraavaksi on saatava tarkennettuja tietoja ja siirryttävä päätöksentekoon.

Palveluverkon optimointi on välttämätöntä kaupunkistrategian ja pormestariohjelman oppimistavoitteiden saavuttamiseksi. Uusien yhtenäiskoulujen rakentaminen on ainoa taloudellisesti realistinen vaihtoehto tarjota terveet ja uuden opetussuunnitelman mukaiset, laadukkaat oppimisympäristöt lapsille ja nuorille. Koska veroja ei haluta nostaa, rahaa ei ole, eikä esittämäni sivistys- ja hyvinvointimaksu ole saanut poliittista vastakaikua, olisi kohtuullista, että ”jarrumiehet” esittäisivät vastustuksen ohessa realistisen vaihtoehdon asioiden hoitamiseksi kustannuslaskelmineen.

Päätöksenteossa on ajateltava kaikkia yli 17000 perusopetuksessa olevaa tamperelaislasta ja -nuorta. Linja pitää olla johdonmukainen ja tasapuolinen. Turvallinen koulumatka on kaikissa olosuhteissa turvattava jokaiselle. Kouluverkkoesityksen kipukohdat ovat tiedossa. Ymmärrän vanhempien huolen täysin. Tiedossa ovat myös uudistuksen positiiviset puolet. Sisäilmapommi tikittää, se on muistettava. Lautakunta keskustelee 11.9. kokouksessaan palveluverkosta kokonaisuus huomioiden ja toivottavasti kaikkien osapuolten osalta tamperelaislasten kokonaisetu kirkkaana mielessään.

Tampereen kouluverkkoa on tarkasteltava kokonaisuutena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.