Aamulehden pääkirjoitus 10.4.2024 käsitteli Tampereen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen muutoksia. Heti alkuun on hyvä todeta, että jatkossakin laadukkaat aamu- ja iltapäiväkerhot säilyvät. Kirjoituksessa viitattu 5.10.2022 sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätös toteuttaa perusopetuksen yksityisen aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluhankinta perustui tarpeeseen yhdenmukaistaa palvelun tuottamisen kriteeristöä.
Ennen palveluhankinnan toteuttamista yksityiset toimijat ovat järjestäneet toimintaa kaupungin kumppanuusavustuksella. Kumppanuusavustuksen muuttaminen palveluhankinnaksi lisää toiminnan läpinäkyvyyttä, mikä on erityisen tärkeää julkisin varoin toteutettavassa toiminnassa. Palveluhankintaan liittyvään tarjouspyyntöön on kirjattu toiminnan järjestämisen kriteerit yksityiskohtaisesti, jolloin myös toiminnan valvominen on selkeämpää.
Syksyllä 2023 järjestettyyn kilpailutukseen osallistui harmillisen vähän toimijoita, vaikka markkinavuoropuheluiden palautteen perusteella kattohintaa korotettiin 117 eurosta 135 euroon kuukaudessa per lapsi. Lisäksi erityisen tuen päätöksen omaavasta lapsesta hinta on 2,5 kertainen eli 337,50 euroa. Tämän lisäksi kaupunki tarjoaa toiminnalle tilat kouluista, välipalan ja hoitaa asiakasmaksujen perimisen. Ohjaajille tarjotaan myös koulutusta yhdessä kaupungin kerho-ohjaajien kanssa. Tampereen kaupunki tuottaa itse palvelut 117 eurolla kuukaudessa per lapsi. Kaupungin laskelmien mukaan itse asiassa toiminnan rahoitus ei juuri muuttunut kilpailutuksen myötä. Tilavuokrat, välipalat sekä asiakasmaksujen perimisen kulut kompensoivat rahaliikenteen vähentymisen eli henkilöstökuluihin on edelleen saman verran käytössä.
Kaupungin järjestämä aamu- ja iltapäivätoiminta laajenee syksyllä 2024 kaikille perusopetuksen kouluille. Uusi toimintamalli mahdollistaa myös erityisoppilaiden sekä vähävaraisten perheiden lasten yhdenvertaisen osallistumisen, kun kilpailutuksessa huomioidaan tuen tarve ja asiakasmaksujen kerääminen keskitetään kaupungille. Aamu- ja iltapäivätoiminnan sisältöä sekä laatua kehitetään muutoksen myötä kokonaisvaltaisesti. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monipuolisia, toimintaan osallistuvien lasten toiveiden mukaisia, vaihtelevia sisältöjä ja hyödyntää toimintaa ohjaavien erityisosaamista. Myös koulupäivän aikana tapahtuneet asiat ja lasten omat kokemukset otetaan toiminnassa huomioon.
Ohjaajien työtä ohjaavana periaatteena aamu- ja iltapäivätoiminnassa on kasvatuskumppanuus. Sillä tarkoitetaan sitoutumista toimimaan yhdessä huoltajien kanssa lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukena. Yhteistyössä aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuvien lasten huoltajien kanssa pyritään tukemaan lasten ja perheiden hyvinvointia osana perusopetuksen kasvatuskumppanuutta.
On merkityksellistä, että laadukas aamu- ja iltapäiväkerhotoiminta jatkuu Tampereella. Palvelu on arvokas niin perheille kuin ennen kaikkea lapsille. Pormestariohjelman mukaisesti panostukset lapsiin ja nuoriin jatkuvat.