Valtuustokauden 2017-21 alussa Tampereen kaupunginvaltuusto kävi perusteellisia keskusteluja sisäilmaongelmista kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa. Tilanne oli erittäin vaikea. Tarpeellisia korjauksia oli jouduttu liian pitkään lykkäämään ja sisäilmaprosessissa oli kaikkiaan 64 yksikköä. Tampereen poliittisen päätöksenteon hengen mukaisesti syntyi päättäjien yhteinen tahtotila tilanteen korjaamiseksi. Tahtotila on säilynyt ja tekemisen kaupungissa on tartuttu toimeen. Seuraavassa käyn läpi tehtyjä toimenpiteitä. Kustannukset kuvaavat investointien taloudellista merkittävyyttä, ollen kuitenkin suuntaa antavia tarveselvitys- tai hankesuunnitelmavaiheesta.
Vuonna 2017 valmistuivat uudisrakennuksena Talvitien pienten lasten yksikkö (6,5 milj. euroa) 0.-2.-luokkalaisille, kv. koulu Fistan perusparannus sekä laajennus (20 milj.) ja Pohjolan, Lamminpään sekä Hyhkyn päiväkotien sisäilmaparannukset (yht. 1,2 milj).
Vuonna 2018 perusparannettiin Lielahden koulu (10 milj.) ja nuorisotilat (4,4 milj.) sekä Lamminpään (2,4 milj.), Sammon ja Ainikin päiväkodit (yht. 1,6 milj.) Tesoman yhtenäiskoulu ja päiväkoti (28,8 milj.) toteutettiin uudisrakennuksena. Seuraavana vuonna olivat vuorossa Vuorestalon 2. vaihe (18,2 milj.), Irjalan koulu ja päiväkoti (7,7 milj.) sekä Haukiluoman (5,9 milj.) ja Kämmeniemen päiväkotien uudisrakennukset. Lisäksi Hyhkyn päiväkoti perusparannettiin (1,7 milj.).
Vuonna 2020 tehtiin Lentävänniemen koulun sisäilmakorjauksen B-osa. Uudiskohteina toteutettiin Mustametsän (9,1 milj.) ja Hippoksen (5 milj.) päiväkodit sekä Atalan terveysaseman muutos päiväkodiksi (1,8 milj.). Vuotta myöhemmin olivat perusparannusvuorossa Lentäväniemen koulun B-osa (3milj.), Messukylän koulu (7,2 milj.) sekä Linnainmaan päiväkoti (4,1 milj.). Uudiskohteina rakennettiin Olkahisten koulu (12 milj.), Pellervon päiväkoti ja koulu (9,5 milj.) sekä Lielahden päiväkoti (7,1 milj.).
Vuonna 2022 perusparannettiin Pispalan koulu (12 milj.) sekä Olkahisen, Ikurin (2,3 milj.), Myllypuron ja Vellamon (2 milj.) päiväkodit. Uudiskohteina valmistuivat Isokuusen päiväkoti ja koulu (10 milj.) sekä Multisillan päiväkoti (7,3 milj.). Viime vuonna perusparannettiin Hyhkyn koulu (5milj.), koulujen pysyvänä väistötilana palveleva Pyynikintie 2 (24 milj.) sekä Leinolan päiväkoti (2 milj.). Uudiskohteina valmistuivat Sammon koulu ja päiväkoti (31 milj.), Etelä-Hervannan koulu ja päiväkoti (34 milj.) sekä Ikurin päiväkoti ja koulu (10 milj.).
Elokuussa 2024 avautui perusparannettu Raholan päiväkoti (3 milj.) sekä uudisrakennuksena Tasanteen päiväkoti (8 milj.). Uudisrakennuksina on lisäksi tänä vuonna avautunut vuokrakohteina Kisapuiston päiväkoti sekä Ojalan päiväkoti ja koulu. Samoin Messukylän päiväkodin uudisrakennus (7,2 milj.) sekä Eteläpuiston päiväkoti ja koulu (9,5 milj.).
Tehdyn arvovalinnan mukaisesti terveiden ja turvallisten kasvu- ja oppimisympäristöjen eteen on isoja investointeja. Voiton puolella ollaan, mutta vielä on työtä jäljellä, ennen kuin koko kaupungin päiväkoti- ja kouluverkko on käyty läpi. Käynnissä ovat jo Kissanmaan ja Härmälän koulujen perusparannukset sekä uudisrakentamisena Tahmelan päiväkoti ja Ahvenisjärven koulu, samoin Lamminpään uudisrakennus 2. Toteutussuunnittelussa ovat Hatanpään Jukolan perusparannus ja muutostyöt päiväkodiksi, Lamminpään rakennus 1:n sekä Harjun, Takahuhti B:n, Kämmenniemen ja Hatanpään koulujen perusparannukset. Tarveselvitys tai hankesuunnitelma on hyväksytty Aleksanterin, Tammelan ja Harjun koulutaloissa sekä Turtolan ja Koivistonkylän päiväkotien uudiskohteissa. Peltolammille tullaan rakentamaan uusi päiväkoti, koulu, kirjasto ja nuorisokeskus sekä aikanaan Hiedanrantaan päiväkoti ja koulu.
Edellä mainitut investoinnit lasten ja nuorten koulutukseen ovat yksi merkittävä osa Tampereen vetovoimaa. Kaupunki pyrkii toimimaan määrätietoisesti lasten ja nuorten hyväksi ja Tampereelle myönnettiinkin kesäkuussa 2024 Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus.