Vuodenvaihteen jälkeen sivistyspalveluista tulee laajin osa kaupungin palveluntarjontaa. Kulttuuri lisää tutkitusti onnellisuutta ja hyvinvointia. Tuleva vuosi tuo hyviä asioita syntyvän ”Sivistys-Tampereen” kulttuuritoimintaan.

Pormestarikoalition neuvottelemassa ja valtuuston hyväksymässä talousarviossa on 400.000€ lisäpanostus kulttuuriavustuksiin. Tämä on merkittävä tuki pandemian jälkityössä ja yleisen kustannustason noustessa Venäjän raukkamaisen hyökkäyssodan seurauksena.

Kulttuurin työ-, esitys- ja harjoittelutilojen saatavuus paranee, kun Nekalan koulu muutetaan kulttuurikeskukseksi. Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi hankesuunnitelman tiistaina. Nekalan kulttuuritila tulee osaltaan merkittävästi vastaamaan kulttuuritoimijoiden suureen tarpeeseen mm. työ-, esitys-, näyttely- ja bänditiloista. 

Nekalan kokonaisuus valmistuu vasta v. 2025 lopussa ja väliaikaista helpotusta tilahaasteisiin tarjoaa Operaatio Pirkanmaa. Se on Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke ja tukenut tänä vuonna yli sataa kulttuuriprojektia eri puolilla maakuntaa. Toinen ohjelmistojulkaisu tuo paljon lisää vuosille 2023–24. Hankkeen kautta Tampere antaa kulttuuritoimijoiden käyttöön väliaikaisia tiloja, jotka luovutetaan määräajaksi maksutta.

Taidemuseoiden uudisrakennusten sekä kokoelmakeskuksen perusparannusten suunnittelut sekä läntisen keskustan alueen kulttuurikehä-konseptin kehittäminen etenevät tulevana vuonna. Kulttuurikehä tulee valmistuessaan olemaan merkittävä vetovoimatekijä ja kaupunkitilan elävöittäjä. Hiedanrannan ainutlaatuisen kulttuurikeskuksen suunnittelua jatketaan. Siellä olisi mainio paikka taidekampukselle, jossa olisi esittävää taidetta, näyttely- musiikki- ja muuta kulttuuritoimintaa sekä kaupallisia palveluita.

Kulttuurin saavutettavuutta parannetaan Tampereella vakiinnuttamalla vähävaraisten kulttuuriosallistumista mahdollistava Kaikukortti. Taidekaari-toiminta jatkuu perusopetuksessa ja ensi vuonna sitä laajennetaan varhaiskasvatukseen vakinaistamalla Taidekaari-malli 5-vuotiaille. Hyvinvointialueen kanssa luodaan konsepti kulttuurihyvinvointipalveluista, joissa huomioidaan entistä paremmin yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys.

Kirjastojen aukioloaikoja pyritään lisäämään omatoimiaukioloilla Kaukajärvellä, Lielahdessa ja Sampolassa. Pääkirjasto Metson äänitys-, musiikki ja visiohuoneet sekä harrastus- ja työskentelytilat ovat – monipuolisen muun tarjonnan ohella – asiakkaiden käytössä jatkossakin. Kuva-, sana-, teatteri- ja käsityötaiteen pariin pääsee Tampereen seudun työväenopistossa.

Yksinäisyys on ongelma, jota Korona-aika entisestään voimisti. Kulttuuri- ja liikuntaluotsit ovat osa ratkaisua. Luotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät täysi-ikäisten seuraksi kulttuuri- ja liikunta-aktiviteetteihin. Luotsin seurassa pääsee maksutta useaan eturivin museoon ja näyttelyyn. Luotsauspyynnön kulttuurikohteisiin voi taas 13.1.2023 alkaen tehdä sähköpostilla: luotsivaraus@tampere.fi tai soittamalla 040 806 3910.

Kannustan kaikkia kulttuurin äärelle!

“Sivistys-Tampere” panostaa kulttuuriin
Tagged on: