Aki Ruokahävikki on edelleen iso ongelma. Pois heitetyn ruoan hiilijalanjälki menee hukkaan. Asian pikaiseen korjaamiseen tarvitaan yhteinen ryhtiliike, joka lähtee kodeista. Koulu tukee kyllä kodin kasvatusvastuuta tässäkin. Hienoa, että Aki Koivuniemi nosti ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisena ongelman esiin. Yksilön helpoimpia merkittäviä ympäristötekoja on minimoida ruokahävikki. Suomessa heitetään vuosittain ruokaa pois jopa 160 000 000 kiloa. Se on pelkässä rahassakin keskimäärin 125€ per henkilö. Ei mitään järkeä, sillä paljon parempaakin käyttöä on. Tehdään muutos kaikki yhdessä nyt. ... See more
Aika harvoin otan kantaa täällä, mutta josko nyt sitten taas. Älkää suuttuko, ymmärtäkää.
Aika moni Suomen koululainen on viettänyt tällä viikolla syyslomaa ja meidänkin hotellissa oli vilskettä. Me keittiöltä tarjoiltiin noin 14000 annosta viime viikolla. Se on aika iso määrä ruokaa. Aika laajalla otannalla näki siis suomalaisten ruokatottumuksia.
Me tehdään koko ajan aktiivisesti toimia turhimman hiilijalanjälkemme pienentämiseksi, eli ruokahävikin. Me suunnitellaan ruokalistat, ostotoiminta, raaka-aine kierrot, valmistusmäärät, valmistustavat, jne. Sen mukaan, että turhaan emme osta, valmista tai haaskaa raaka-ainetta. Myös yritämme ohjeistaa, meillä on buffetissa jo alakoulusta tuttu kyltti, ”ota minkä jaksat, lisää saa hakea” ja välillä lisäämme infoa meiltä syntyvästä hävikistä myös asiakkaan nähtäväksi.
Kunnioitamme tällä paitsi omaa työtämme myös ruuan tuottajien työtä raaka-aineen eteen.
Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. En ota tässä nyt kantaa siis siihen mitä kenenkin pitäisi syödä tai tarjolle valmistaa. Vaan siihen mikä on täysin turhaa.
Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä. Myös ruuan kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat paljon päästöjä. Jos ruoka päätyy hävikkiin, tuotantoketjussa syntyneet päästöt ovat syntyneet turhaan.
Jotta ruoka pääsee ravintolaan lautaselle saakka, on monen ammattilaisen työpanosta tarvittu. Aina viljelijästä siihen viimeiseen kokkiin siinä ravintolassa. Ja kaikkien näiden työ on tehty turhaan, kun ruoka heitetään hukkaan.
Jos globaali ruokahävikki olisi valtio, sen hiilijalanjälki olisi kolmanneksi suurin Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.
Ilmastoasiat on monelle aika tärkeitä ja pinnalla tällähetkellä. Kuulin muutamien puhuvan kuinka olivat saapuneet lomailemaan linja-autolla ilmastoahdistuksen takia, hieno juttu!
Mutta sitten tulee se hetki kun alkaa se aamupala, hotelliaamiainen!
Paljon kaikkea, ja kaikkeahan pitää ottaa kerralla paljon, koska muutenhan joku toinen voi saada sen parhaan nakin.
Ei haittaa minua, ottakaa vaan. Teitä varten sitä ruokaa tehdään.
Yllätyit toki varmasti itsekin ettet jaksanutkaan syödä puolta kiloa pekonia, 20kpl nakkeja, 10kpl lihapullaa, 4 viipaletta leipää, kahta kulhoa jugurttia, kolmea kanamunaa, lautasellista munakokkelia, puolikasta vesimelonia, neljää pikkupullaa, kahta lasia mehua ja viittä kuppia kahvia?
Mutta mihin se ilmastoahdistus jää, kun ei sitten jaksakkaan syödä kaikkea?
Joitakin toki varmasti asia ahdistaa. Ja ei kaikki toimi näin. Mutta vielä toistaiseksi ainakin suurin osa toimii. Valitettavasti.
Meille tämä on tärkeä asia isona toimijana. Me halutaan tehdä teille hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Jokaiselle. Mutta me tehdään vaan se mitä te syötte. Ei me biojätettä haluttaisi kokata. Mutta siihen tarvitaan kaikkien apua. Vertailun vuoksi yhtenä päivänä meiltä jäi aamiaisen buffet pöydistä ja valmistuksesta hävikkiä noin 3,5kg ja lautashävikkiä syntyi samana päivänä noin 43kg. Se on liikaa minusta.
Isoimmat lautashävikit syntyy meidän aamiaisella lasten ja nuorten lautasilta (5-20v.). Sitran kyselytutkimuksen mukaan tämä on juuri sitä ikäryhmää joka kokee suurinta ilmastoahdistusta. 🤔
Eli nyt ensi kerralla, kun lintsaatte koulusta ja osallistuttu ilmastolakkoon niin miettikääpä mikä ilmastokuorma oli vaikkapa niillä pekoneilla, jotka jätit lomalla lautaselle aamiaisella. Jotka tuotettiin ja valmistettiin siis täysin turhaan.
Laitan oheen pari kuvaa. Siinä on se mitä on jäänyt, kun on lähdetty, ei sitten ihan jaksettukkaan syödä. Näitä ei ole muokattu, ei mitenkään kasattu kuvaa varten. Nämä on valitettavasti totta. Jos joku ei usko, niin tervetuloa katsomaan joku aamu.
Miettikääpä nyt siis hetki tätä asiaa. Minä jatkan miettimistä millä me saadaan meidän osuus vielä lähemmäksi nollaa. ... See more